Search Suggestions
      събота, 19.10.24
      Search Suggestions

          Метеоритен дъжд ще връхлети Земята този уикенд

          Орионидите се завръщат, обещавайки гледки на грандиозен метеоритен дъжд този уикенд. Според скорошен доклад на Американското метеорно общество звездобройците могат с нетърпение да погледнат към небето от неделя (20 октомври) и да продължат през идната седмицата, съобщи „Salon“.

          Метеоритният дъжд Ориониди – често наричан на кратко „Орионидите“ – се случва всяка година благодарение на Халеевата комета. Въпреки че известният небесен обект преминава покрай Земята само веднъж на 72-80 години (и ще се появи отново в средата на 2061 г.), той оставя ежегодна следа от метеоритни дъждове, известни като Ориониди.

          Технически те бяха видими през 2024 г., като започнаха още на 26 септември, но условията за наблюдение не бяха идеални до тази седмица. Дори и сега обаче намаляващата луна все още донякъде ще възпрепятства условията за наблюдение.

          И все пак Американското метеорно общество казва, че феновете на метеорните дъждове могат да останат доволни въпреки това препятствие. Орионидите преминават покрай и/или навлизат в земната атмосфера със скорост 66 км в секунда, или около 238 000 км/ч. В резултат на това те създават доста зрелищно шоу, като Орионидите са известни с ярките си цветове и бързината си.

          Любителите на астрономията вече си разменят съвети отнсно най-добрия начин да наблюдават всичко.

          „През 2024 г. метеоритният дъжд Ориониди ще изсипе най-големия си брой метеорити сутринта на 20 и 21 октомври. Сутринта на 21 октомври може да донесе най-богатата картина от метеори“, съобщи EarthSky.org.

          НАСА призовава звездобройците да изчакат до след полунощ, след което да намерят място, отдалечено от светлинно замърсяване (особено урбанизирани райони или такива с улично осветление). След като намерят удобна позиция, звездобройците трябва да отделят половин час или повече, за да легнат по гръб и да гледат нагоре. Тези, които се намират в Северното полукълбо, трябва да са обърнати на югоизток, а тези в Южното полукълбо – на североизток. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions