Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          МВФ: леко забавяне на глобалния растеж през 2024 и 2025 г.

          МВФ обяви във вторник, че глобалният растеж ще се забави леко до 3,2% през тази година и ще остане на това ниво през 2025 г., като същевременно предупреди, че стабилните данни прикриват „важни“ регионални и секторни промени.

          В новия си доклад „Световни икономически перспективи“ (WEO) Международният валутен фонд също така прогнозира, че глобалната инфлация ще продължи да се забавя, като през тази година ще достигне 5,8%, а през 2025 г. ще спадне до 4,3%.

          „Битката срещу инфлацията е почти спечелена“, заяви главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас пред репортери във вторник. „Намаляването на инфлацията без глобална рецесия е голямо постижение“.

          В доклада на Фонда за външната политика се отбелязва, че до 2029 г. се очаква глобалният растеж да достигне слабото ниво от 3,1%, и се предупреждава за нарастващи рискове за този показател.

          Зад сравнително спокойните перспективи за растежа до 2025 г. „картината далеч не е монолитна“, заяви Фондът, като предупреди за „важни секторни и регионални промени“, настъпили през последните шест месеца.

          Съществуват и редица рискове за растежа, каза Гуриншас, като изтъкна перспективата за „ескалация на регионалните конфликти, особено в Близкия изток“.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions