Search Suggestions
      неделя, 27.10.24
      Search Suggestions

          Вулканът Марапи в Индонезия изригна

          Планината Марапи е известна с внезапни изригвания

          Един от най-активните вулкани в Индонезия, Марапи, изригна в неделя. Той изхвърли дебели стълбове пепел най-малко три пъти и затрупа села с отломки. Не се съобщава за жертви, предава Associated Press. Планината Марапи, в област Агам на провинция Западна Суматра, е известна с внезапни изригвания. Те са трудни за прогнозиране, тъй като не са причинени от дълбоко движение на магма. То от своя страна предизвиква трусове, които се регистрират на сеизмичните монитори.

          Марапи отприщи горещи облаци пепел, които се разпространиха на няколко мили, покривайки близките села и градове с гъсти вулканични остатъци. Той също така е изстрелял колони от пепел на височина до 2000 метра. Това каза Ахмад Рифанди, служител от Индонезийския център за вулканология и намаляване на геоложките опасности в мониторинговия пост.

          Рифанди каза, че близо 2900-метровият вулкан е стигнал второто най-високо от четири нива на тревога от януари. От тогава е забранена зона за катерачи и селяни в рамките на 3 километра от устието на кратера поради потенциална лава. Марапи изригна през декември 2023 г. Тогава уби 24 алпинисти и рани няколко други, които бяха застигнати от внезапното му изригване. Изригването в неделя идва пет месеца след като мусонните дъждове предизвикаха свлачище от кал и студена лава от планината Марапи. Това доведе до преливане на реките. Потопът разкъса планински села и помете хора и десетки домове, убивайки 67 души.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions