През последната година броят на абсолютно всички селскостопански животни у нас е намалял. Най-голям е спадът при козите, чийто брой вече е под 150 хиляди. Овцете са с 5% по-малко, макар все още да надхвърлят 1 милион. Въпреки това България остава сред първите десет държави в ЕС по брой отглеждани овце.
- Реклама -
След овцете, най-разпространените животни у нас са:
свине – около 700 хиляди,
говеда – малко над 500 хиляди,
биволи – под 20 хиляди, като най-редкият вид, концентриран предимно в Северозапада (една трета от общия брой).
Регионални различия
Разпределението на животните по региони е относително равномерно:
в Югоизточна България се отглежда една трета от свинете,
в Южния централен район – една трета от говедата и най-много овце,
в Югозападна България – най-голям брой кози.
Производство срещу потребление
Въпреки намаляването на животните, производството на месо у нас е нараснало с над 7% за една година. Общото количество произведено месо е 116 тона, като една четвърт от него идва от Североизточна България.
Въпреки това вътрешното потребление е почти два пъти по-голямо, а след приспадане на износа става ясно, че едва 37% от месото, което консумираме, е българско.
Испания е първенец с една четвърт от всички свине и почти толкова овце в ЕС.
Гърция отглежда най-много кози – близо една трета от всички в общността.
Франция е водеща по брой на говедата.
През последната година броят на абсолютно всички селскостопански животни у нас е намалял. Най-голям е спадът при козите, чийто брой вече е под 150 хиляди. Овцете са с 5% по-малко, макар все още да надхвърлят 1 милион. Въпреки това България остава сред първите десет държави в ЕС по брой отглеждани овце.
- Реклама -
След овцете, най-разпространените животни у нас са:
свине – около 700 хиляди,
говеда – малко над 500 хиляди,
биволи – под 20 хиляди, като най-редкият вид, концентриран предимно в Северозапада (една трета от общия брой).
Регионални различия
Разпределението на животните по региони е относително равномерно:
в Югоизточна България се отглежда една трета от свинете,
в Южния централен район – една трета от говедата и най-много овце,
в Югозападна България – най-голям брой кози.
Производство срещу потребление
Въпреки намаляването на животните, производството на месо у нас е нараснало с над 7% за една година. Общото количество произведено месо е 116 тона, като една четвърт от него идва от Североизточна България.
Въпреки това вътрешното потребление е почти два пъти по-голямо, а след приспадане на износа става ясно, че едва 37% от месото, което консумираме, е българско.
Лидерът на партия МЕЧ Радостин Василев направи остро изявление от трибуната на Народното събрание, обвинявайки партията „Величие“ в тежко документно престъпление и политическа протекция.
„„Величие“...
Националната служба за охрана (НСО) определи поведението на шофьора, заснел видео с правителствения кортеж в София, като рисково и опасно. Според службата действията му...
Бившият министър-председател и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков прогнозира, че бъдещето на рафинерията „Лукойл“ в Бургас ще бъде решено чрез назначаването на фиктивен...
7 КОМЕНТАРА
Това е в резултат от намесата на държавата! Избиха къде какво имаше сега ще ядем каквото ни внесат!!!
Това е в резултат от намесата на държавата! Избиха къде какво имаше сега ще ядем каквото ни внесат!!!
Скоро ще е кой квот си хване туй ще яде. Добре че ме научиха да ловя фазани пък те бол.
Стига бе!… ми то не беха шарки, грипове, чуми..
Ами те копелета от БАБХ ги избиха , а и продължават !
Kolio Lovech Като няма кой тях да избие !
Тези убийци от ББХ това лято избиха стотици животни в България.Вие искате българско месо??
Ето това прави ЕС с България затова трябва да се махнем от там и то веднага защото ще ни затрият държавата нацяло