понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      Красимир Манов: Говори се за водорода като нов източник на енергия

      „Като член на ЕС България върви в правилната посока. Важно е да отбележим каква е енергийната стратегия на ЕС.“ Това заяви енергийният експерт Красимир Манов в ефира на „Делници“ и допълни:

      „Скоро беше изказването на енергийния комисар Канди Симпсън. Трябва да се откроят две неща. Говори се за Европа като за климатично неутрален континент. Стратегията, която ЕС чертае е до 2050 година е въобще да не се използват въглеводороди като горива и източници на енергия.“

      Манов още сподели, че държави като Великобритания наскоро са спрели въглищната си централа.

      „Тук е важно да отбележим двете стратегии: диверсификация на източниците на енергия, които получава цяла Европа. Другото нещо е, че се говори за водорода като нов източник на енергия.“, посочи той.

      Експертът е на мнение, че едва ли хората ще се откажат от другите източници на енергия в следващите 30 години.

      „Европа е водеща в това отношение, заедно със САЩ и високотехнологичните страни, така че може и да го постигнат. Може много да се говори по тази тема.“

      На въпрос възможно ли е цялата енергийна система да бъде преобразувана, Манов отговори:

      „Ние основно разчитаме на „Мариците“, а от тях излиза въглероден двуокис при обработването и получаването. Но за съжаление в България нищо не се движи в тази посока, докато ЕС активно работи. Виждаме, че Полша, която получава 70% енергия от въглища, благодарение на тези пари, които ще се отделят в следващия програмен период, също много сериозно гледа в тази посока. Това е бъдещето.“, завърши Красимир Манов. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ