петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Д-р Златанов: Хората, повторно заразени с COVID ще могат да си извадят „зелен сертификат“

      „Хората, повторно заразени с COVID ще могат да си извадят зелен сертификат“, това заяви пред БНТ заместник-здравният министър Александър Златанов.

      Повод за неговия коментар са сигналите за проблеми с издаването на сертификат за преболедувалите два пъти:

      „Въпросът ще бъде решен, дори може би в момента се решава“, увери Златанов.

      „До края на годината сме подсигурили всички необходими средства за лечение на COVID , включително и за тези нови медикаменти, които се очаква в средата на декември да се появят“, допълни той.

      Златанов допълни, че средствата са разпределени както за лечението, така и за непредвидени разходи, затова на този етап „не се очакват изненади“.

      „След одобрението ще бъдат налични тези лекарства и ние се надяваме, че ще помогнат много при лечението на болните с COVID“, каза заместник-здравният министър.

      На въпроса дали правителството ще поеме част от разходите за закупуването на новите медикаменти, които по предварителни данни са доста скъпи, зам.-министър Златанов съобщи, че първо трябва да се види ефекта от тези лекарства:

      „Първоначалните покупки ще бъдат безплатни за хората, които ги прилагат. Впоследствие според ефекта ще се прецени нататък точно кои, защото то не е само едно. Ще видим кое е с най-добър ефект и най-добра цена. Ние намираме начини за комуникация с производителите и извън ЕК, така че да имаме достъп до ефективните медикаменти, които са ни нужни“, уточни д-р Златанов.

      „Мерките които действат са напълно достатъчни“, категоричен беше той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ