София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО: Доналд Тръмп се изправя пред съда в Ню Йорк

Делото е за купуването на мълчанието на бивша порноактриса относно предполагаема афера

23 дниПравосъдие 21 Иванина Игнатова

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще се изправи днес пред съда в Ню Йорк, в дело за купуването на мълчанието на бившата порноактриса Сторми Даниълс. 

Така ще стане първият бивш президент на Съединените щати, който ще бъде изправен пред съда по наказателно дело. 

Той е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документацията си, за да прикрие плащане на пари за мълчанието на Сторми Даниълс, малко преди изборите през 2016-та.

77-годишният г-н Тръмп е заплашен от до четири години затвор, ако бъде признат за виновен, но може да избегне затвора и вместо това да бъде глобен. Той не се признава за виновен.

Съдебният процес ще се проведе на фона на президентската му кампания и може републиканският кандидат да стане осъден престъпник месеци преди избирателите да се отправят към урните през ноември.

Процесът, който ще започне с подбор на съдебни заседатели на 15 април, се очаква да продължи от шест до осем седмици и ще се съсредоточи около възстановяването на разходите, които Тръмп е направил към бившия си довереник Майкъл Коен.

57-годишният Коен твърди, че му е било наредено да плати на г-жа Даниълс 130 000 долара в замяна на нейното мълчание за предполагаемата афера с Тръмп, нещо, което прокурорите определиха като опит за "незаконно влияние" върху изборите през 2016 г.

Плащанията на "пари срещу мълчание" не са незаконни. Но окръжната прокуратура в Манхатън твърди, че Тръмп е извършил престъпление, като неправомерно е отчел възстановяването на сумата на Коен като правни разходи.

Общо той е обвинен в 34 престъпления от първа степен за фалшифициране на бизнес документация. За да се стигне до присъда, всички 12 съдебни заседатели трябва да постигнат съгласие дали бившият американски президент е виновен или невинен по конкретно обвинение.

Снимка: БГНЕС