София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Бившият агент на ФБР Робърт Хансен, шпионирал за Русия, почина в американски затвор

ФБР му довери някои от най-чувствителните тайни на правителството на САЩ

12 сОбщество 721 Антония Лазарова

79-годишният Хансен беше осъден през 2002 г. на доживотен затвор, след като се призна за виновен в шпионаж в полза на Съветския съюз и по-късно на Русия в продължение на повече от 20 години.

Персоналът на затвора предприе животоспасяващи мерки, след като установи, че Хансен не реагира в понеделник сутринта, но не успя, се казва в изявление на Бюрото на затворите. Не е посочена причина за смъртта.

Хансен, който излежаваше присъдата си в Колорадо, се присъедини към Федералното бюро за разследване през 1976 г. и започна да продава класифицирана информация на Съветския съюз през 1985 г., според ФБР.

Към момента на арестуването му през 2001 г. той е получил обезщетение с над 1,4 милиона долара в брой, банкови средства и диаманти в замяна на компрометиране на множество човешки източници, разузнавателни техники и секретни документи на САЩ, се казва в уебсайта на бюрото.

„ФБР му довери някои от най-чувствителните тайни на правителството на САЩ и вместо да защити това доверие, той злоупотреби и го предаде“, казва ФБР, добавяйки, че Хансен е използвал своя „опит и обучение като агент на контраразузнаването“, за да остават незабелязани с години. Бившият директор на ФБР Луис Фри описа поведението на Хансен по време на ареста му като „най-предателското действие, което можете да си представите“ срещу САЩ.

Разследващите от ФБР работиха години наред, за да се опитат да идентифицират шпионина в техните редици. В седмиците преди ареста на Хансен през февруари 2001 г. около 300 служители са работили по разследването и са го наблюдавали, според ФБР.

Екип за арести отведе Хансен в ареста, след като го хвана да прави „мъртва капка“ на секретни материали в парк в предградие на Вирджиния, казват от ФБР.

Правителството на САЩ реши да не иска смъртно наказание срещу Хансен, след като той сключи споразумение за признаване на вината, според което той сътрудничи на американските разузнавателни агенции.

„Като се има предвид сериозността на предателството на Хансен и силата на аргумента на правителството, решението да се откаже от най-тежкото наказание, предвидено от закона за това деяние, беше трудно“, каза тогавашният главен прокурор Джон Ашкрофт в изявление по това време.

„Въз основа на силната препоръка на разузнавателната общност беше направено решение, че би било подходящо правителството да разреши този случай по начин, който гарантира искреното сътрудничество на Хансен и защитава информацията за националната сигурност, като същевременно гарантира, че Хансен ще прекара всеки ден от до края на живота си зад решетките.