София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Даниела Талева: Искам да ми бъдат осигурени условия да се чувствам независима от главния прокурор

Талева изрази и опасения с коя система ще работи

2 месецаПравосъдие 50 Иванина Игнатова

Висшият съдебен съвет изслушва днес съдия Даниела Талева, назначена като първия прокурор, който да разследва главния прокурор. 

"Иска ми се да ми бъдат осигурени такива условия, които да ми дадат възможност да се чувствам независима от лицето, което ще разследвам - и.ф. главен прокурор. Toва посочи съдия Даниела Талева преди заседанието на ВСС. Според нея е добре да се помещава на място, на което да се чувства възможно най-независима от него.

Талева изрази опасения с коя система ще работи, като отбеляза, че ако трябва да използва системата на прокуратурата, би довело до това всички да са наясно как върви разследването по конкретна преписка или досъдебно производство срещу главния прокурор или неговите заместници, пише БТА.

Десислава Талева отбеляза, че все още не е встъпила в длъжност и това предстои да се случи. В момента тя все още е съдия и дописва делата си.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказатлено-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Първата преписка е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник главен прокурор и настоящ и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала директорът на пресцентъра на Прокуратурата прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.

Снимка: БГНЕС