София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Карадайъ за Пеевски: Той работи с избирателите и по редица законопроекти

Предлагаме ползването на машини, но не тези машини, които им видяхме ефекта, заяви той

17 сПолитика 489 Николай Парашкевов

Едни народни представители са в истерия, а тук основният въпрос е, защо са в истерия?, това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред bTV относно споровете в парламента за промените в Изборния кодекс.

Според него партията е доказала, че данните от физическите носители и електронния вот при машинното гласуване.

"Няма доверие в този изборен резултат", подчерта той.

По думите му има хора, които притеснени дали ще се справят с този вариант на машинно гласуване, не са отишли да гласуват.

Той допълни, че според Изборния кодекс гласуването е задължително, а машинния вот - ограничава това право.

От 2014-та година ДПС предлага да премахнем субективния елемент при броене на бюлетини и съставяне на секционни протоколи. Онова, което предлагаме от тогава до сега, е ползването на скенери, катко се ползват във Великобритания и САЩ, добави лидерът на ДПС.

Предлагаме ползването на машини, но не тези машини, които им видяхме ефекта и резултата, каза още Карадайъ.

Според него чрез искането да се оттегли законопроекта за промени в Изборния кодекс е, за да се "угоди" на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Той работи с избирателите и по ред законопроекти. Смятам, че господин Пеевски не нарушава правилата, заяви той по отношение на Делян Пеевски.

"Аз нямам право да работа в театъра, след като изляза от политиката? Какво трябва да направя, да ходя на Марс?", каза Карадайъ за случващото се в Народния театър.

Според него Весислава Кръстева не е в нарушение на законите там.