София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Лаборатория в Русе: Над 1/3 от изследваните кърлежи са преносители на лаймска болест

Инфекцията протича бавно, като инкубационният период може да бъде един-два месеца

8 дниЗдраве 40 Иванина Игнатова

12 от 30 проби на кърлежи в русенска лаборатория излизат положителни за наличието на бактерия, която причинява лаймска болест. В този случай, пациентите задължително се насочват за консултация при специалист, който да назначи адекватно лечение, предаде БГНЕС.

Според микробиолога д-р Йолета Гарванска, за да се предаде инфекцията на човек е необходимо поне 48 часа кърлежът да е смукал кръв. При положителна проба от кърлеж, каквото се оказа едно от днешните изследвания в лабораторията, е необходимо ухапаният човек да се консултира с инфекционист, категорична е д-р Гарванска.

Инфекцията протича бавно, като инкубационният период може да бъде един-два месеца. Ако не се лекува навреме, може да се стигне и до усложнения на сърдечно-съдовата и централната нервна система. Д-р Гарванска съветва пациентите да не се опиват да вадят сами кърлежите, особено ако нямат опит, а да отидат при специалист в лечебно заведение, дежурен кабинет или при общопрактикуващия си лекар.

От началото на годината, около 150 пациенти са се изследвали за лаймска болест в лабораторията, за проследяване на състоянието си след ухапване от кърлеж.