София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Лукашенко предлага ядрени оръжия на нации, желаещи „да се присъединят към Русия и Беларус“

Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин

11 сВойна 569 Антония Лазарова

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че нациите, които желаят „да се присъединят към съюзната държава на Русия и Беларус“, ще получат ядрени оръжия, дни след като потвърди, че е започнало прехвърлянето на някои тактически ядрени оръжия от Москва към Минск.

Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, направи коментарите в интервю пред камера, пуснато в неделя по държавния канал Русия 1.

По време на интервюто Лукашенко каза, че „никой няма нищо против Казахстан и други страни да имат същите близки отношения, каквито ние имаме с Руската федерация“.

„Много е просто“, добави той. „Присъединете се към съюзната държава на Беларус и Русия. Това е всичко: ще има ядрени оръжия за всички.

Подписано през 1999 г., Споразумението за създаване на Договора за съюзна държава между Беларус и Русия създаде правна основа за широкообхватен съюз, който обхваща икономиката, информацията, технологиите, селското стопанство и сигурността на границите, наред с други неща, между двете страни, според на уебсайта на правителството на Беларус.

Не беше ясно докъде се простира поканата на Лукашенко за присъединяване към съюзната държава и той не предложи други подробности.

Но коментарите му относно раздаването на ядрени оръжия на съмишленици със съмишленици вероятно ще засилят безпокойството във време на нарастващо глобално разпространение и когато Москва заплашва света със собствения си атомен арсенал, докато войната й срещу Украйна пропада.

В четвъртък беларуският автократ каза, че е започнало прехвърлянето на някои тактически ядрени оръжия от Русия в Беларус след споразумение, подписано от Москва и Минск.

„Беше необходимо да се подготвят складови площадки и т.н. Ние направихме всичко това. Затова започна движението на ядрени оръжия“, каза Лукашенко, според държавната информационна агенция Белта.

Той също така обеща безопасността на тези оръжия, като каза: „Това дори не подлежи на обсъждане. Не се притеснявайте за ядрените оръжия. Ние сме отговорни за това. Това са сериозни проблеми. Тук всичко ще бъде наред.”