София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Медведев: Западните оръжия за Украйна правят „ядрения апокалипсис“ по-вероятен

Русия, която има повече ядрени оръжия от всяка друга държава

16 сВойна 696 Антония Лазарова

Член на мощния Съвет за сигурност на руския президент Владимир Путин във вторник предупреди, че колкото по-разрушителни са оръжията, които Западът доставя на Украйна, толкова по-голям е рискът от „ядрен апокалипсис“.

Русия, която има повече ядрени оръжия от всяка друга държава, многократно е казвала, че Западът е въвлечен в прокси война с Русия за Украйна, която може да ескалира в много по-голям конфликт.

Съединените щати са отделили 37 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна, откакто Путин изпрати войски в Украйна през февруари миналата година.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на колегите си лидери от Г-7 в петък, че подкрепя съвместните усилия със съюзниците за обучение на украински пилоти на изтребители F-16, според високопоставен служител на администрацията на САЩ, въпреки че все още няма ангажимент за доставка на самите самолети.

„Колкото повече оръжия се доставят, толкова по-опасен ще бъде светът“, каза бившият руски президент Дмитрий Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност, пред руските информационни агенции по време на пътуване до Виетнам.

„И колкото по-разрушителни са тези оръжия, толкова по-вероятен става сценарият за това, което обикновено се нарича ядрен апокалипсис“, каза Медведев, цитиран от руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА.

Западът казва, че иска да помогне на Украйна да победи Русия, но многократно е настоявал, че не иска да предизвиква пряка военна конфронтация между подкрепяния от САЩ военен съюз НАТО и Русия.

Руската армия заяви във вторник, че е разбила бойци, които са проникнали в района на Белгород на границата с Русия с бронирани превозни средства, убивайки повече от 70 "украински националисти" и изтласквайки останалите обратно в Украйна.

Медведев каза, че нападателите са "мръсници", които трябва да бъдат унищожени "като плъхове".

„Отговорността... се носи от киевския режим и в крайна сметка от неговите спонсори отвъд океана – тоест Вашингтон и страните от Европейския съюз, заедно с свързани държави като Великобритания и други“, каза Медведев, цитиран от ТАСС.