София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Милошев: Най-големият проблем в туризма е липсата на работна ръка

"Ние българите няма какво да се изненадваме от нашето Черноморие, защото сме една традиционна морска страна"

19 дниПолитика 8 Васил Василев

"Ние българите няма какво да се изненадваме от нашето Черноморие, защото сме една традиционна морска страна. Всички помним слънчевите брегове и златните пясъци на родното Черноморие през 80-те години, което беше наравно със Средиземноморието и беше най-предпочитаната дестинация, особено за Източна Европа". Това коментира пред БНТ служебният министър на туризма Евтим Милошев.

"Всеки, който не е ходил скоро на нашето Черноморие, може да види туристическия продукт, който се развива много позитивно", каза още той.

"Трябва да отбележим, че сме в ситуация на много сериозна конкуренция от нашите съседи - Турция, Гърция, Хърватия, Кипър - това са държави с много сериозна политика, с много сериозна инвестиция в рекламата на своя туристически продукт. Времената се менят, но доброто, хубаво, наше Черноморие съществува", поясни министърът. 

Туристическият продукт, който се предлага, включва всичко - настаняването, храната, легловата база, обслужването, транспортната свързаност.

"Тези съществуващи, битуващи, самобичуващи се констатации, че сме се бетонирали и само с алкохолен туризъм се занимаваме и при нас идват най-евтините туристи, смятам че е много пресилено и много крайно", уточни Милошев.

Според него, не само в туризма, а и във всичко, е въпрос на комуникационна стратегия. По нашето Черноморие може да се предложи продукт за всякакъв вкус за всякакъв посетител и за всеки вид туризъм. Той обясни, че големият проблем пред летния сезон е липсата на достатъчно работна ръка, въпреки че заплащането в сектора е чувствително повишено.

"Ние сме туристическа държава, при нас идват много чужденци и трябва да имаме едно много позитивно отношение към тях. Традиционно имаме много добри специалисти, имаме училища и колежи, където обучаваме кадри. В момента най-големият ни проблем е липсата на работна ръка, не само в туризма, разбира се", каза още Евтим Милошев.

През миналата година туризмът у нас е генерирал оборот от 7,5 млрд. лева, добави още служебният министър.