София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МВР се опроверга: Нямаме кадри, че на протеста срещу БФС е имало бой между агитките

Ако такива бъдат получени, ще бъде извършена проверка

2 месецаОбщество 38 Иванина Игнатова

Министерството на вътрешните работи (МВР) заяви, че не може да докаже, че на размирния протест срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) на 16-и ноември е имало "масов сблъсък между враждуващи фенове". Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Калин Стоянов до депутата от "Продължаваме промяната Демократична България" Кристина Петкова в рамките на парламентарния контрол, предава "Дневник".

В първите часове след сблъсъците между полиция и протестиращи, при които се стигна до употребата и на водно оръдие, заместник-директорът на Столичната полиция Стефан Иванов оправда използването на полицейска сила именно със сбиване между агитките. Той заяви, че в един момент между агитките на ЦСКА и "Левски" е започнал масов бой и това по думите му е била една от основните причини полицията да отговори твърдо, включително с водно оръдие. Тази теза беше повторена и на следващия ден при първия брифинг на МВР след протеста, тогава шефът на СДВР Любомир Николов заяви, че е агресия е имало и между отделните представители на различните агитки.

От отговора се разбира, че "МВР не разполага с видео кадри доказващи масов сблъсък между враждуващи фенове".

Ако такива бъдат получени, ще бъде извършена проверка.

Равносметката от протеста беше близо 20 пострадали граждани, над 30 пострадали полицаи и 38 задържани протестиращи. До средата на миналата седмица (22 ноември) беше известно за трима отстранени полицаи, за които има данни, че са употребили прекомерна сила. Ръководството на МВР беше изслушано и в парламентарната ресорна комисия, когато обеща, че ще има още образувани проверки и отстранени служители. До момента не е известно колко още са отстранени, колко са с дисциплинарни производства и дали има уволнени.

Снимка: БГНЕС