София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

НИМХ влезе във вражда с Николай Денков и правителството, прехвърлят Института към МОСВ

В писмото се посочва, че акад. Николай Денков никога не е стъпвал в НИМХ след назначаването му за министър

Националният институт по метеорология и хидрология изпрати писмо с въпроси към министър-председателя Кирил Петков заради решението на правителството да прехвърли НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година.

Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ?, питат от Института.

В писмото се посочва, че акад. Николай Денков никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега.

НИМХ допълва, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми, като по този начин не могат да се получават средства по тях.

От Института се опасяват, че МОСВ няма опит в администрирането на научна дейност, което ще се отрази негативно на НИМХ.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!