София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Нинова: Служебният кабинет е харчил пари от Сребърния фонд, въпреки че законът им забранява

По думите ѝ в момента сме в тревожно състояние и си има отговорни за това

50 сПолитика 273 Кристияна Стефанова

„За нас от “БСП за България“ днес най-важният въпрос е този за бюджета. И как да осигурим спокойствие на държавата и на българските граждани – за функциониране на икономика, общини и за заплати и доходи“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на блиц контрол в Народното събрание.

По думите ѝ в момента сме в тревожно състояние и си има отговорни за това. От парламентарната трибуна лидерът на социалистите посочи две причини да няма бюджет по средата на година:

„Първата е, че миналата година служебното правителство на президента Радев, въпреки настояването на БСП, отказа да внесе бюджет за 2023 г. Тогава казвахме, че това е голяма грешка и времето го доказа.

„Служебният кабинет, виждайки вече грешката си, внесе удължителен бюджет до края на 2023 г.“, заяви Нинова и се обърна към министър Лазаров: „Сигурно вече знаете тревожната новина, че във внесения проект на служебния кабинет, е предложено да отпадне забраната за използване на Сребърния фонд и средствата по програми и проекти на Европейския съюз. Тази забрана беше наложена с миналия удължителен бюджет – да не могат тези средства да се използват“, коментира тя.

Нинова припомни, че Сребърният фонд е създаден през 2006 г. от БСП. Той е специализиран, целенасочен и уреден в закона само за гарантиране на устойчивост на пенсионната система и за нищо друго. „През всичките години, в които Борисов и ГЕРБ си играеха с финансите на държавата, дори Дянков не си позволи да пипа Сребърния фонд. Да, той взе парите от Здравната каса, изхарчиха ли ги, откраднаха ли ги – не ги върнаха до ден днешен, но дори той не си позволи да вземе пари от Сребърния фонд“, посочи тя.

Лидерът на БСП обясни, че сега служебното правителство иска тези пари да бъдат размразени и използвани и продължи: „Министърът на финансите казва, че парите за пенсии са осигурени, тоест пари от Сребърния фонд не им трябват. Тогава за какво?“, попита Нинова и се обърна към министър Лазаров: „Вие сте министър на труда и социалната политика и сте участвали във вземането на това решение на Министерски съвет. Сега моля да ми отговорите за какво са Ви парите от Сребърния фонд, които не са пипани от 2006 г.? При това с обяснението на министъра на финансите: “Ние няма да ги използваме, но вие ни ги размразете за всеки случай“. За какво ще бъдат използвани, ще бъдат ли откраднати и те, като тези от Здравната каса?“, постави въпрос тя.