София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Новите противоепидемични мерки в София влизат в сила от полунощ

Собственици на заведения в столицата обявиха, че няма да се съобразяват

35 сБизнес 1966

От полунощ в София влизат в сила нови противоепидемични мерки. Ограничава се до 50% капацитетът, работната площ, броят лица в обектите и заведенията за хранене и развлечения, като се запазва изискването за зелен сертификат. Работното време също ще бъде ограничено - до 22:00 часа.

Въвежда се и ротационен режим на обучение за учениците от I до XII клас в училищата на територията на София град за периода 24 - 30 януари 2022 г. 
 
Вчера зглавният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни ограниченото работно време с това, че след 22 ч. хората стават по-склонни да не спазват ограничителните мерки.
 
В същото време днес депутати влизаха в Народното събрание само с картата си за народни представители, без да покажат зелен сертификат или резултат от отрицателен тест, въпреки че от 24 януари представянето на такъв е задължителен за влизане във всички сгради на НС. Стана ясно, че НСО няма право и задължение да проверява народните представители дали имат такъв, както и да ги спира, ако нямат.
 
Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че не предвиждат глоби за нарушителите и ще се разчита на добросъвестността и на моралната отговорност на народните представители.