София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Орбан: Унгария обмисля да поиска специален статут в НАТО заради подкрепата за Украйна

Орбан заяви пред държавното радио, че Унгария се противопоставя на плана

12 дниПолитика 12

Унгария ще се стреми да се откаже от всякакви операции на НАТО, насочени към подкрепа на Украйна, каза премиерът Виктор Орбан в петък, намеквайки, че военният алианс и Европейският съюз се движат към по-директен конфликт с Русия.
Орбан заяви пред държавното радио, че Унгария се противопоставя на плана, който НАТО обмисля, за предоставяне на по-предвидима военна подкрепа на Украйна през следващите години, за да отблъсне пълномащабното нахлуване на Москва, докато по-добре въоръжените руски войски установяват контрол на бойното поле.
„Ние не одобряваме това, нито искаме да участваме във финансова или оръжейна подкрепа (за Украйна), дори в рамките на НАТО“, каза Орбан, добавяйки, че Унгария е заела позиция на „неучастваща“ във всеки потенциален Операции на НАТО в помощ на Киев.
„Трябва да предефинираме позицията си във военния съюз и нашите адвокати и офицери работят върху... как Унгария може да съществува като член на НАТО, без да участва в действия на НАТО извън своята територия“, каза той.
Орбан, смятан за най-близкия партньор на руския президент Владимир Путин в ЕС, подчерта ролята на НАТО като отбранителен съюз и каза, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да прекрати агресията си, ако спечели войната в Украйна.

Снимка: БГНЕС