София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

"РОЙТЕРС": Путин иска прекратяване на огъня от Украйна по настоящите фронтови линии

"Готов да продължи да се бие, ако Киев и Западът не отговорят", съобщава агенцията

13 дниВойна 21 Васил Василев

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което признава настоящите линии на бойното поле, казаха четирима руски източника пред Ройтерс, заявявайки, че е готов да продължи да се бие, ако Киев и Западът не отговорят.
Трима от източниците, запознати с дискусиите в обкръжението на Путин, казаха, че руският лидер-ветеран е изразил разочарование пред малка група съветници относно това, което той смята за подкрепяни от Запада опити за спъване на преговорите и решението на украинския президент Володимир Зеленски да изключи възможността за преговори.

„Путин може да се бие толкова дълго, колкото е необходимо, но Путин също е готов за прекратяване на огъня – за замразяване на войната“, каза друг от четиримата, високопоставен руски източник, който е работил с Путин и е запознат с разговори на най-високо ниво в Кремъл.
Той, както и другите, цитирани в тази история, говори при условие за анонимност предвид чувствителността на въпроса.
За тази сметка Ройтерс разговаря с общо петима души, които работят или са работили с Путин на високо ниво в политическия и бизнес свят. Петият източник не коментира замразяването на войната на сегашните фронтови линии.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков, в отговор на искане за коментар, каза, че шефът на Кремъл многократно е дал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си, заявявайки, че страната не иска „вечна война“.


Министерството на външните работи и на отбраната на Украйна не отговориха на въпросите.
Назначаването миналата седмица на икономиста Андрей Белоусов за министър на отбраната на Русия беше възприето от някои западни военни и политически анализатори като поставяне на руската икономика на постоянна военна основа, за да се спечели продължителен конфликт.