София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Сергей Лавров: Америка иска да унищожи Русия, искат да превърнат целия свят в свой заден двор

''Официалната русофобия на Запад е безпрецедентна''

18 сПолитика 2337 Кристияна Стефанова

Руският външен министър Сергей Лавров се обърна към Общото събрание на ООН и в речта си подчерта, че САЩ и техните съюзници искат да унищожат страната му, предават агенциите.

„Официалната русофобия на Запад е безпрецедентна. Пропорциите са гротескни. „Те не се колебаят да заявят намерението си да нанесат не само военно поражение на страната ни, но и да унищожат и разбият Русия“, каза Лавров.

Съединените щати, каза той, разширяват доктрината Монро – нейната декларация от 19-ти век за Латинска Америка като своя изключителна сфера на влияние – и „се опитват да превърнат целия свят в свой заден двор“.

„След като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон се издигна почти до Божи емисар на Земята, без никакви задължения освен свещеното право да действа безнаказано, където пожелае“, каза той.

Той също така защити референдумите, проведени в петък в окупираните от Русия части на Украйна, твърдейки, че става въпрос за хора, търсещи земя, "където техните предци са живели от стотици години". Западът сега е ядосан за референдумите.

Президентът на САЩ Джо Байдън и други западни лидери обещаха никога да не приемат резултатите от „фалшивите“ референдуми, виждайки ги като част от усилията за насилствена промяна на границите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!