София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Слави Василев: Ако Радев се съобрази с исканите промени, ще отрази волята на Пеевски и Борисов

"Президентът е изправен пред неприятен избор"

22 дниПолитика 10 Васил Василев

В държавата се води борба за преразпределение на лостовете за влияние между партньорите, които управляваха държавата. Надявам се на изборите да се даде подкрепа на опозиционните партии.

Това коментира политическият анализатор Слави Василев в интервю пред БНР, визирайки оставката на директора на НЗОК, "Булгаргаз", криминално-съдебните, митници и гл. секретар на МВР.

"От фактите през последните седмици се оказва, че контрабандата с цигари е била на една от партиите в сглобката, горивата са били на другите партии. Борбата е кой колко от кеша да вземе, отдавна е така в политиката в България", каза анализаторът и говореното за евроатлантически ценности определи като "Приказки под шипковия храст". 

Неговото обяснение за политическата ситуация у нас е: "Когато се разбърка равновесието между властите, вследствие на промените в Конституцията, то държавата изпада в тази ситуация. А това е в противоречие на здравия разум. Пеевски, Борисов и Петков решиха да отнемат възможността на президента да съставя политическа алтернатива. Като гласуваха промените, но не си направиха сметката, че ще се стигне до служебно правителство".

Слави Василев посочва два изхода от ситуацията: "Първият е в решението на Конституционния съд за промените. Вторият е управляващата сглобка, това мнозинство, да седнат и да осъзнаят, че настоящата политическа ситуация е вредна за цялата държава". Той е категоричен, че Румен Радев е "в изключително сложна ситуация". 

"Президентът на практика е пред неприятния избор да не подпише указа за смяната и да остави тези министри. С това ще повиши още повече напрежението в обществото и в политическата класа. Другият му вариант е да се съобрази с тези промени и да заприлича на фигура, която отразява волята на Пеевски и Борисов", коментира политическият анализатор.Василев бе категоричен, че американското посолство не управлява насила редовното и служебното правителство, а българските политици ходят и се предлагат.

"Смятам, че американското посолство ненарочно командва нашия политически елит. Нашият политически елит се предлага на американското посолство. Борисов и Пеевски станаха най-големите евроатлантици", каза Слави Василев.

снимка: БГНЕС