София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Терзиев: Планинските пътища към Витоша са временно затворени

Около 35 см сняг е навалял в София, над 1000 сигнала за паднали клони и дървета

2 месецаОбщество 59 Марияна Стойчева

В София през нощта работата на екипите по почистване на снега не е спирала поради усложнената зимна обстановка, съобщават от Столичната община. Интензивните валежи от сняг, придружени с усилване на вятъра, продължиха през цялата нощ. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см, по данни на НИМХ.

На територията на всички 24 района на Столичната община са извършени няколко обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. Общо 130 снегопочистващи машини на фирмите, ангажирани с дейността, са обработили трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и основни улици в районите и частично вътрешно-квартални улици. Обработени са и общински пътища и Южната дъга на Околовръстния път. На места са извършени и по 4 обработки. Работата продължава и към момента.

„Към този час (9:00 ч.) аварийните екипи са почистили повече от 150 паднали клони и дървета, които създават затруднения при придвижването, а сигналите за тях са над 1000. Тази сутрин разпоредих на екипи и от други общински предприятия да се включат в решаването на проблема с падналите дървета”, написа във Facebook кметът на София Васил Терзиев.

Градският транспорт се движи при зимни условия. Почистват се прилежащите площи на спирките на градския транспорт. Затруднено е движението по трамвайна линия 10 поради паднали дървета, като същата се движи от кв. „Иван Вазов” до ж.к. „Връбница”. По трасето на линии 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Поради липса на напрежение в контактно-кабелната мрежа трамваите от линии 7 и 27 достигат до кв. „Иван Вазов”. Поради паднали дървета е затруднено е движението и на автобусите от линии 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

В планината Витоша поради обилен снеговалеж временно се затварят за движение пътищата: кв. „Драгалевци” - хижа „Алеко” и „Бояна” - местността „Златни мостове”.

Към момента няма данни за спряно топлоснабдяване в райони на София. По данни на „Електрохолд” има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на районите „Витоша”, „Панчарево”, „Кремиковци”, „Лозенец”, „Нови Искър”, „Студентски”, „Банкя”. Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите.

Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването, са на терен и продължават работа. Очаква се понижение на температурите и усилване на вятъра. Според прогнозите на НИМХ за днес е обявен жълт код за силен вятър.

Директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков обясни, че въпреки усложнената обстановка, ситуацията е овладяна. Почистени са улиците, по които се движи градският транспорт. Предстои почистването на вътрешнокварталните улици и тези с обществена значимост.

„Проблеми по вътрешнокварталните улици създават падналите клони. Екипите на „Аварийна помощ и превенция”, както и тези на Столичния инспекторат, работят цяла нощ. Призовавам гражданите да си останат вкъщи, ако не им се налага да излизат. Прогнозите са за ураганен вятър. Има много надвиснали клони в кварталите”, предупреди Неделков.

Призовавам всички граждани да бъдат внимателни при излизане навън заради силния вятър, а собствениците на жилищни имоти и търговски обекти да почистват съвестно тротоарите пред тях. Правим всичко необходимо, за да осигуряваме проходимостта в града и цялата налична техника е ангажирана с почистването на снега. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см. На територията на всички 24 района на Столичната община са извършени няколко обработки срещу заледяване. Активно работим и с районните кметове, които съдействат без прекъсване, допълни Терзиев.