София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ВАС: Правителството не може да оттегли предложението си за самостоятелна община Обзор

Върховният административен съд обяви за нищожно решение на Министерския съвет

2 месецаПолитика 40 Марияна Стойчева

Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно решение на Министерския съвет от  27 април, с което беше оттеглено предложението до президента да издаде указ за утвърждаване на границите и административния център на създадената нова община с административен център Обзор и на промените в границите на община Несебър.

Също така  ВАС постанови, че отменя решение на Министерския съвет от 2021 г. за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър и създаване на нова община с административен център Обзор.

Административно дело е образувано по жалби на кмета на Обзор, група физически лица и Инициативен комитет за обособяване на новата  община.  Според конституцията президентът утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет, напомнят от съда.

Министерският съвет е този, който отправя предложение до държавния глава да утвърди промени на границите и центровете на административно-териториалните единици.

Върховните магистрати обаче обясняват, че Министерският съвет не може да отмени акта си в разглеждания случай нито служебно, нито по искане на заинтересована страна. Нещо повече, веднъж след като е отправено предложението до президента за издаване на указ, изцяло в правомощията на този орган е да разреши отнесения до него въпрос.

Нито конституцията, нито Закона за административно-териториалното устройство на Република България предвиждат правомощие на Министерския съвет да оттегля или отменя решенията си, казват съдиите.  Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

В началото на 2021 г. в Обзор и още шест села се проведе референдум за отделяне от Несебър.