София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Володимир Зеленски покани Си Дзинпин да посети Украйна

„САЩ наистина разбират, че ако спрат да ни помагат, няма да спечелим“

3 мПолитика 442 Антония Лазарова

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че поражението в битката за Бахмут ще позволи на Русия да започне да изгражда международна подкрепа за сделка, която ще изисква от нацията му да направи неприемливи компромиси.По тази причина той покани на посещение китайския президент Си Дзинпин, който отдавна е свързан с Русия.

Зеленски сподели, че ако източният град Бахмут падне от руските сили след продължителна битка, президентът Владимир Путин ще „продаде тази победа на Запада, на своето общество, на Китай, на Иран“.

„Ако почувства малко кръв – помирише, че сме слаби – той ще натиска, натиска, натиска“, каза той пред Асошиейтед прес.

Държавният глава на Украйна  предупреди, че загуба където и да е на този етап от войната може да изложи на риск трудно постигнатата инерция на Украйна.

"Не можем да загубим стъпките, защото войната е пай - парчета от победи. Малки победи, малки стъпки", каза той.

"Нашето общество ще се почувства уморено. Нашето общество ще ме подтикне към компромис с тях."

Някои в Съединените щати – включително бившият президент и кандидат за 2024 г. Доналд Тръмп – се съмняват дали Вашингтон трябва да продължи да доставя на Украйна милиарди долари военна помощ и  Зеленски се притеснява, че войната може да бъде повлияна от промяна на политическите сили във Вашингтон.

„САЩ наистина разбират, че ако спрат да ни помагат, няма да спечелим“, каза той.
„Готови сме да го видим тук“, каза той. "Искам да говоря с него. Имах контакт с него преди пълномащабната война. Но през цялата тази година, повече от една година, не съм имал.", това заяви по повод отправената покана към Си Дзинпин.

Китай, икономически и политически обвързан с Русия в продължение на много десетилетия, осигури на Путин дипломатическо покритие, като заложи официална позиция на неутралитет във войната.

Г-н Си посети Путин в Русия миналата седмица, повишавайки перспективата, че Пекин може да е готов да предостави на Москва оръжия и боеприпаси, но пътуването приключи без такова съобщение.

Докато г-н Зеленски призна, че войната ни е „променила“, той каза, че е направила обществото му по-силно.

„Можеше да върви по един начин, да раздели страната, или по друг начин – да ни обедини“, каза той. „Благодарен съм на всички – на всеки един партньор, на нашите хора, слава Богу, на всички – че намерихме този път в този критичен момент за нацията.

„Намирането на този път беше нещото, което спаси нашата нация и ние спасихме нашата земя. Ние сме заедно.“