София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Жозеп Борел: Сърбия и Косово да изпълнят всички части на споразумението за нормализиране на отношенията

„Всеки опит да се постави под въпрос това споразумение е безполезен“

12 сПолитика 238 Антония Лазарова

Върховният представител на ЕС по външната политика призова в четвъртък Косово и Сърбия да изпълнят всички части от постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение на 18 март.

„Споразумението беше договорено, то трябва да бъде изпълнено и няма място за избиране“, каза Жозеп Борел пред репортери на път за срещата на върха на лидерите на ЕС.

Той се позова на споразумението между косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич за прилагане на споразумението на ЕС за нормализиране на отношенията.

Споразумението предполага признаване на Косово като независима държава от Сърбия, което сръбският външен министър Ивица Дачич изключи по-рано в сряда.

„Всеки опит да се постави под въпрос това споразумение е безполезен“, посочи Борел, подчертавайки, че сделката „е едно цяло, трябва да се изпълнява от всички части“.

„Бих ги посъветвал да не сочат никого, а да си вършат работата“, каза още той и добави, че блокът ще следи „внимателно“ резултата.

По време на посещение в австрийската столица Виена Дачич обясни, че постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение "не е споразумение за признаване на Косово" и нейната страна ще го приложи въз основа на техните "червени линии".

„Това означава, че няма да признаем (Косово) и няма да одобрим членството на Косово в ООН“, добави тя.

Стартирал през 2011 г., воденият от ЕС диалог Белград-Прищина има за цел намирането на взаимно приемливо решение за споровете в рамките на правно обвързващо споразумение.

След граничното напрежение от миналото лято Мирослав Лайчак, специален представител на ЕС за диалога между Косово и Сърбия, представи през септември последното предложение на блока за нормализиране на отношенията.

Косово обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., като повечето държави-членки на ООН, включително САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Турция, го признаха за отделна автономна държава.