София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Журналистът Христо Грозев: Скоро ще имаме отговор на въпроса как Навални е бил убит

,,Седмиците преди смъртта той получава медикаменти, за които никой не му казваше какво има в тях''

1 месецОбщество 4 Марияна Стойчева

Хиляди хора в Русия изпратиха на 1 март в последния му път руския опозиционер Алексей Навални, рискувайки да бъдат арестувани.

Опелото и погребението се състояха в Москва под скандирания „НЕ на войната“ и „Русия без Путин“. В този ден Христо Грозев се прости от дистанция със своя приятел.

Припомняме ви, че разследващият журналист участва в създаването на отличения с „Оскар“ документален филм „Навални“. 

,,Няколко дни, след като той се беше съвзел физически след отравянето с новичок, ние разкрихме опита за убийство. И аз на една вечеря  го попитах: „ако ти имаше възможност да се върнеш назад във времето преди 20 години, и някъде на улицата да срещнем младия Путин, преди да е станал президент и имаше възможност да го бутнеш в реката, условно да кажем,  да го елиминираш от бъдещето – би ли го направил? Той се замисли само за секунда и каза: „НЕ“, аз съм вярващ човек и не съм аз, човекът който може да сложи края на живота на някого, включително и на най-големия ми враг. И това казано няколко дни, след като той е бил цел на убийство. Това е най-голямата метафора какъв е – колко е различен от Путин и защо Путин се страхуваше от него.''

Това заяви разследващият журналист Христо Грозев по отношение на личните си отношения с рукия опозиционер Алексей Навални. 

Грозев разкри, че седмиците преди смъртта той е получавал медикаменти, за които никой не му е казвал какво има в тях. 

,,Казваха му, че са антибиотици заради някакъв грип. Не е сложно да се инсценира смърт по този начин, ако това е целта… особено един човек, който е много отслабнал, в тежко състояние. Паралелно работим върху това разследване и съм сигурен, че в близките месеци ще имаме отговор на въпроса как точно е бил убит'', каза още той.