София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

26% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ВЯРВАТ В ПРАВИТЕЛСТВОТО

12% смятат, че на държавата й трябват предсрочни избори
7 годиниОбщество 19 Боряна Райчева

Изборите и създаването на правителство са донесли известно намаляване на обществената тревожност. Партиите във властта запазват подкрепата си, а останалите, с изключение на ДПС, са в тежък момент. Това са част от изводите от декемврийското издание на редовния „Политически и икономически индекс" на "Галъп".
По нива на стартово доверие правителството прилича най-вече на другите кабинети, създадени в условията на сложни преговори или тежки компромиси.
Традиционното изследване е представително за пълнолетното население в България. Проведено е от 28 ноември до 4 декември сред 1007 респонденти чрез пряко интервю по домовете и е независимо във финансирането си. В месеците около и след изборите има и плахо повишаване на оптимизма за посоката на развитие на страната. Към началото на декември 65% казват, че България върви към по-зле, но стойностите трайно се задържат под 70-те и повече процента - които бяха регистрирани през лятото или пък около протестите през миналата година. След изборите доверието в парламента също леко се покачва, за да достигне на нива от 16% към началото на декември, а недоверието чувствително спада. Сравнително плахият кредит на доверие към новия кабинетсе дължи и на това, че не всички привърженици на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ го подкрепят. Идните месеци ще покажат каква част от електората на тези формации има устойчиво проявява доверие в правителството, уточняват социолозите. 12% сега смятат, че на страната са нужни предсрочни избори. За сравнение, при правителството на Орешарски този показател се движеше близо до 40%.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!