София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

4,3 ПО РИХТЕР: 17 вторични труса в Пловдив след земетресението

Голяма част от тях не са били усетени от хората, защото са били с магнитуд до 2 по Рихтер

7 дниОбщество 23 Марияна Стойчева

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение в Пловдив от 4,3 по Рихтер. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни.

Голяма част от тях не са били усетени от хората, защото са били с магнитуд до 2 по Рихтер. Най-силният от тях е 2,4 по Рихтер. Това каза пред Nova News сеизмологът от БАН Пламена Райкова.

Според нея случилото се не е необичайно за Пловдивско. "Районът в исторически и съвременен план е сеизмичен. През 1928 г. е имало трус с магнитуд 7,1 по Рихтер. В последните години пък наблюдавахме няколко земетресения с магнитуд между 4 и 5 по Рихтер. Реализацията на трус обикновено е съпроводена със силен тътен", посочи тя.

Сеизмологът призова хората да изчакат да мине основното земетресение, а след това да напуснат сградата. "Не бива да използват асансьора, а да слязат по стълбите. Ако са много нависоко, да се подпрат на стабилна стена, за да не бъдат затиснати от тежки предмети. Най-вече трябва да запазят спокойствие", обясни доц. Райкова.