София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

44% от учениците учат онлайн, след Коледа всички ще са на дистанционно обучение

В 1300 училища няма нито един случай на коронавирус
56 сЕвроком 2978

44% от учениците ще учат днес в електронна среда, след като по решение на областните щабове в по-големите общини към дистанционно обучение преминават и 6-и 7-и клас. Това обясни пред Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че 39% от учениците днес ще учат от вкъщи по решения на областните щабове, докато останалите 5% - 130 училища, са минали онлайн след негово разрешение.

„Подходът  е горе-долу еднакъв, при седемте най-засегнати области решенията са синхронизарани”, коментира Вълчев. Около 1000 деца пък учат в електронна среда за тази учебна година, но при тях учителите не могат да преподават едновременно в училище и онлайн, но се осигурявала електронна връзка.

В 1300 училища пък няма нито един случай на коронавирус сред учениците или учителите. Те са около 55% от цялата система, като най-често тези школа са по-малките населени места.

Просветният министър допълни, че от МОН са предложили на областните щабове варианти за редуване, така че едни деца да се връщат и да не се застояват повече от 2-3 седмици.

„Ще се опитаме поне до Коледа да се направят графици за учениците от 5-и до 12-и клас.”, каза Вълчев.