София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

86 години от рождението на Елвис Пресли

Кралят на рока е роден на 8 януари 1935 година
42 сКултура 304 Боян Марков

На 8 януари 1935 година е роден Елвис Арън Пресли. Кралят на рока, както е известен, се ражда в Тюпълоу, Мисисипи в семейството на Върнън и Гладис.

Майка му е била бременна с близнаци, но едното момче Джеси Гарън умира шест часа след раждането. По този начин Елвис остава единственото дете в семейството.

Когато е на 13 години, семейството му се мести в Мемфис, Тенеси. Като тийнейджър свири на китара и пее. 18-годишен вече записва първите си песни.

През 1956 година записва парчетата "Don't Be Cruel" и "Hound Dog". На следващата година излиза тоталният хит "Jailhouse Rock" - смятан и до ден днешен за едно от най-великите парчета на планетата. 

През 1960 година Елвис се премества в Холивуд, където участва в повече от 20 филма заедно с някои от най-известните актьори. Прави и първата си роля в киното във филма "Love Me Tender". 

Елвис Пресли умира на 16 август 1977 година в имението си в Грейсленд, близо до Мемфис на 42 години. След неговата смърт домът му в Грейсленд се превръща в свято място за милиони негови почитатели от целия свят.