София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

„90 хил. души работна ръка годишно губим в България“

Подуправителят на БНБ Калин Христов на форума „Банки и финанси“

„90 хил. души работна ръка годишно губим в България“

Подуправителят на БНБ Калин Христов на форума „Банки и финанси“

12 месецаИкономика 7 Боряна Райчева


Застаряването на населението и ежегодното намаление на работните ръце с около 90 хил. души е най-големият проблем за българската икономика.

Това заяви подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Калин Христов на конференцията „Банки и финанси“ на Investor.bg.

„Толкова хора по-малко всяка година могат да работят нещо, а и тези които могат не всички ходят на училище“, разказа Калин Христов.

Според него липсата на работна ръка е проблем за целия Европейски съюз и еврозоната, но в България се усеща много по-сериозно.

Главният икономист на държавната Българска банка за развитие (ББР) Илия Лингорски страната ни има нужда от повече ръст, за да догони еврозоната.

„Българската икономика в последните години има по-скоро възходящо интензивно развитие“, каза Лингорски.

Бившият министър на транспорта и държавната администрация и управител в Expat Capital Николай Василев България трябва да гони във финансовата си политика нивото на Централна, не и Южна Европа високите й дългове.

„Иска ни се да не приличаме на Франция, Италия и Гърция, а по-скоро на страните като Германия с тяхната много силна финансова дисциплина“, каза Николай Василев.

Вижте повече във видеото

Автор: Николай Марченко

Оператор: Стефан Тодоров