София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Административният съд отложи делото на Григорова срещу избора на Терзиев за кмет

“В 320 протокола са констатирани нарушения с машинното гласуване"

2 месецаПолитика 55 Антония Лазарова

Административен съд София-град отложи за 19.01.2024 делото по жалбата на Ваня Григорова за изборните резултати на последните кметски избори.

Административен съд София-град отложи за началото на следващата година делото по жалбата на Ваня Григорова, в качеството й на кандидат за кмет на Столична община и МК „БСП за България“, представлявана от Иван Таков, в качеството му на председател и председателстващ, срещу решение на Общинска избирателна комисия Столична за избор на кмет на Столична община, след което Васил Терзиев бе определен за новия кмет на София.

Причината за отложеното дело е, че все още не е готова комплексната съдебно-техническа и икономическа експертиза, която съдът назначи.

“В 320 протокола са констатирани нарушения с машинното гласуване, тоест в около 20% от всички протоколи”, каза и Полина Витанова, председателят на ОИК-София. Тя коментира, че според нея решението на Общинската избирателна комисия е правилно и законосъобразно. “ОИК не преброява и установява резултат, СИК-овете определят резултатите”, поясни Витанова.