София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Адв. Симеонов за ДЖИПГЕЙТ: Парите са договаряни по време на кабинета "Борисов 2" (ВИДЕО)

Коментар на експерта по обществени поръчки в ефира на "ЕвроДикоФ"
34 мЕвроком 16969

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е установила нарушения при купуването на джипове „Грейт Уол“ за МВР с европари и сега страната ни ще връща милиони евро.

Управляващите обвиниха президента Румен Радев, че по време на назначеното от него служебно правителство на Огнян Герджиков тогавашният министър на вътрешните работи Пламен Узунов (сегашен съветник на президента) е подготвил обществената поръчка с условия, фаворизиращи конкретен участник. От „Дондуков“ 2 отговориха, че договорът е подписан по времето на кабинета „Борисов 3“.

ДЖИПГЕЙТ: ОЛАФ разследва сделката за колите за МВР с европари, Прокуратурата мълчи

"Поразрових се в сайта на организация ОЛАФ. Докладът, за който се говори го няма там. В горещите новини на сайта има две, свързани с България. Едната е във връзка със споразумение на ОЛАФ и българската прокуратура от 20-и януари. Това споразумение е абсолютно безсмислено, защото при наличието на европейска прокуратура да подписва нашата прокуратура споразумение с ОЛАФ е някакво безсмислие. Става дума за споразумение, което не обхваща взаимната правна помощ, нито засяга бъдещото сътрудничество на българската прокуратура с европейската", коментира адв. Константин Симеонов в ефира на "ЕвроДикоФ".

"Текстът, публикуван в сайта на ОЛАФ, свързан със сделката за колите на МВР, е написан на български и след това преведен на английски език, абсолютно категорично. Това означава, че това съобщение до медиите е съставено тук, след което е преведен на английски и е публикуван на сайта. Въпросният доклад, свързан с разследването, не е публикуван никъде. Интересното е, че това, което съобщиха от прокуратура е, че въпросният доклад от ВКС е пратен към Специализираната прокуратура, която го е присъединила към вече образувано досъдебно производство. Трябва да си малко или много глупав, за да не разбереш, че този материал е присъединен към делото, което вече се води срещу Пламен Узунов (съветника на президента Румен Радев)", допълни той.

"Тази обществена поръчка е част от една голяма финансова инжекция от Европа, във връзка с охрана на нашите граници, обществената поръчка е на стойност 160 млн. евро. Там са камери, джипове за гранични полиция и една много малка част са за колите за полицията. Тази безвъзмездна помощ е договаряна от кабинета "Борисов 2", доста преди да има служебно правителство", каза адв. Симеонов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!