София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Адвокатът на юриста на "OneCoin": Никога не си е помисляла, че е правила нещо нередно

Обвиненията срещу Ирина Дилкинска се базират на две клетвени декларации, каза Николай Петков

15 сПравосъдие 483 Николай Парашкевов

Екстрадираната в САЩ българка Ирина Дилкинска, работила в правния отдел на крипто империята на Ружа Игнатова "OneCoin", се е занимавала с договори и никога не си е помисляла, че прави нещо нередно.

Това заяви пред NOVA защитникът ѝ Николай Петков.

Той допълни, че жената е задържана през юни 2021 година пред училището на сина си на база червена бюлетина на Интерпол от края на 2020 г.

Адвокатът подчерта, че обвиненията срещу Дилкинска се базират на две клетвени декларации - на зам. главния прокурор на щата Ню Йорк и на агент на ФБР.

Българката е обвинена, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с "OneCoin" Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара.

След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста, продължава публикацията.

"75-85% от представените документи, на които се базира екстрадицията, касаят Ружа Игнатова, която не е намерена и не е разпитвана. Делото тук беше дали да се екстрадира или не, а не дали е виновна или не", коментира юристът.

За Ирина Дилкинска той съобщи, че има две деца, а съпругът X притежава фирма за кетъринг.

Юристът посочи, че семейството не е заможно, а екстрадираната жена е работила за заплатата си.

Дилкинска е завършила право в чужбина. Работила е 4-5 години за "OneCoin", като последно се е виждала с Ружа Игнатова през 2016-2017 година, обясни нейният адвокат.

В офиса на компанията в София жената е проверявала дали сключените договори се изпълняват и се е грижила за адаптиране на документите към законодателството на страните, в които фирмата е работила. Става въпрос за над 170 страни, посочи адвокатът.

Николай Петков очаква в САЩ повдигнатите обвинения да търпят сериозен критичен анализ от защитата.

"Първата стъпка е да се изслуша обвиняемият пред съд. Това е предварително дело. На него се поставя и въпросът за споразумение, като срокът на присъдата може да се намали наполовина или с ¾", каза юристът в отговор на въпрос.

Ако обвиненията срещу Дилкинска - за участие в заговор за извършване на измама и за пране на пари, бъдат доказани в американски съд, тя може да получи до 20 години затвор.