София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Агроексперт: нужна е селскостопанска революция

60% от сумите по еврофондовете се дават за подпомагане на производството
2 годиниАгро 93 Боряна Райчева

Агроекспертът Йордан Маложански не е съгласен, че предложените мерки за намаляване на ДДС върху някои храни ще бъдат ефективни. Това сподели той пред „Делници“. Според него политиците отказват да поставят на дневен ред проблемите, които са от първостепенна важност. Един от тези въпроси е защо България спря да произвежда храна и се превърна в хранителнозависима държава. Малджански сподели, че селскостопанските райони трябва да се развиват. На фона на обезлюдяването на селата и спрялото производство на храни петпроцентното намаляване на ДДС няма да окаже никакъв ефект. Експертът посочи, че социалната политика на една държава се гради чрез храната. Анализ на отчета на Министерството на земеделието показва, че има дефицит на млекопроизводство. Липсва модел, цялостна държавна стратегия за стимулиране на производството. 60% от сумите по еврофондовете се дават за подпомагане на производството, а резултатите са повече от неудовлетворителни. Според експерта порочна е самата практика да се финансират отделни фермери. България традиционно е оцелявала като общност, нужна е програма за спасяване на цели села, не на отделни производители. Според Маложански хората не са гласували на евроизборите масово, защото никоя партия не е предложила решение на проблемите им. Дори опозицията, която се е фокусирала прекомерно върху битката срещу ГЕРБ като самоцел. На въпроса на водещия какво очаква страната близките десет години, експертът не е оптимист. Като пример дава ситуацията във Видин. Мизерията там е повсеместна. В приблизително 80 села от района живеят не повече от 200 души. Къде е Мишо Миков, защо не отиде да види района си, попита още Маложански. Враца, Монтана, Видин в миналото са били сред най-богатите райони. Основен проблем е, че никоя партия не припознава българския селянин и не го представлява с реалните му проблеми. Експертът смята, че е необходимо селяните да се консолидират като общност, за да бъдат чути. И добави, че на местните избори тази година ще се кандидатира като кмет на Враца, за да даде личен пример за справяне с наболелите проблеми. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!