София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

АКФ: Има съмнения за сериозни нередности в съдебните актове за ГКПП "Капитан Андреево"

Антикорупционният фонд е подал сигнал до Инспектората на ВСС
20 мПравосъдие 262 Румяна Илиева

Административният съд София-град (АССГ) и Върховният административен съд (ВАС) скоростно се произнесоха с общо шест акта по жалби на дружеството „Евролаб 2011“ ЕООД в последните две седмици на юли. 

В едно от определенията на съда се забелязват сериозни нарушения, показва публикуваният днес правен анализ на експертите на Антикорупционния фонд (АКФ).

В него съдът нарежда на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) да прекрати блокирането на достъпа на служители на „Евролаб 2011“ ЕООД за извършването от тях на товаро-разтоварна дейност на границата и изпълнението на функцията на „оператор".

По закон операторите извършват единствено спомагателни дейности на границата, а дейността им изцяло се контролира от органите на официален контрол, какъвто е БАБХ. Това заяви Лора Георгиева, старши правен съветник към АКФ.

Чрез своето определение съдиите от ВАС предоставят на едно частно юридическо лице част от правомощията на държавните органи на граничния официален контрол, както по отношение на осъществяване на контрола по същество, така и по събиране на държавна такса за тази услуга – схема, която вече познаваме от „Златната локва“, предоставена на „Пи.Еф.Си“ ЕООД", коментира още тя. 

Мотивите на съда са, че дружеството имало сключени договори с вносителите да разтоварва тяхната стока.

Според експертите на АКФ обаче, няма как по силата на договор да се възлагат и поемат задължения, които да отменят специалния разрешителен режим на границата.

Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове категорично забранява всякакви дейности, извършвани от външни лица, които затрудняват граничния контрол. Изброени са изчерпателно допустимите дейности, които могат да бъдат извършвани от външни лица на границата и те са: банкова, застрахователна и възстановяване на ДДС. Нещо повече, извършването на товаро-разтоварна дейност от страна на неоторизирано частно лице, при това представител на вносителя, във всички случаи би намалило или би създало съществен риск от намаляване ефективността на осъществявания официален контрол на ГКПП.“ , допълни Лора Героргиева. 

По думите ѝ съдът може да постанови прекратяване действия на административен орган, какъвто е БАБХ, само ако тези действия се извършват без законово основание. 

Според нея те са в изпълнение на законово установените ѝ функции във връзка с извършването на граничен фитосанитарен контрол.

Антикорупционният фонд е подал сигнал за нередностите при разпределението на делата до Инспектората на ВСС.

Следим действията на всички институции по този казус с повишено внимание. Очакваме бърз отговор от Инспектората на ВСС по констатираните от нас нарушения и ще информираме обществеността своевременно за това“, коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!