София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Ахчиева: Всички по веригата в криминалната схема на търговията с лекарства са "фарма мафия"

Снощи беше излъчена третата част от разследването в ефира на телевизия "Евроком"


Разследване на журналиста Валя Ахчиева показа слабостите на електронната система за проследяване на лекарства в България, която през последните години позволявала потенциална злоупотреба със скъпи медикаменти. 

На пациент в болница може да бъде поставено едно лекарство по документ, а след това същото да се появи в друга болница, както и търговец може да изнесе лекарство, което по документи е било употребено в България, констатира Ахчиева. Филмите с разследването са изпратени в ЕК. 

"Там е съставена комисия по казуса. Разбрах, че българските власти са казали, че са започнали законова промяна и разследване от компетентните органи. Полицаите разследваха, екипът на Министерството на здрвеопазването формира работна група  и написаха поправка в Закона за здравното осигуряване – че всеки по веригата на лекарствата, както и болниците, са длъжни за вписват серийния номер на всяко едно лекарство, както и че здравната каса ще плаща само за тези лекарства, които са вписани във верификационната система", посочи Ахчиева пред БНР.

Снощи беше излъчена третата част от разследването в ефира на телевизия "Евроком".

"В него се вижда как всички овластени говорят с грижа и с желание да съдействат и да бъдат добрите в този чудовищен филм", обясни тя в предаването "12+3".

Това са сегашният заместник-министър на здравеопазването Илко Гетов, председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов, проф. Чорбанов и доктор Симидчиев. 

"Те са разполагали по някакъв начин с власт през последните години. Защо депутатите от всички цветове в последните няколко парламента не притиснаха властта да се запълни тази законова дупка?". 

Системата СЕСПА беше създадена през 2019 година, напомни Ахчиева.

"Три години е работила с грешна формула. Но защо след като се написа вярната преди година и половина отново има недостиг на лекарства? Причините са други. Ако никой в държавата не знае какво количество от едно лекарство е внесено, как софтуерът на системата ще изчисли колко са 65% от него? Ако някой некоректно вкарва количествата и никой не ги контролира, въобще за каква СЕСПА говорим? Тя трябва тотално да се промени. Въпросът е как ще се контролира 100% от лекарствата да се вкарват в системата. Напоследък тече някакъв безплоден разговор в ефира между отделните играчи коя била "фарма мафията". Всички по веригата, които участват в криминалната схема на търговията с лекарства, са "фарма мафия".