София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Александър Йорданов предложи да подарим реакторите от Белене на Китай и Венецуела

Белене не ни е нужна, заяви евродепутатът

Александър Йорданов предложи да подарим реакторите от Белене на Китай и Венецуела

Белене не ни е нужна, заяви евродепутатът

11 месецаПолитика 4 Боряна Райчева


„Аз съм категоричен противник на строежа на АЕЦ Белене. Тя не е нужна на България. А тези руски реактори, които държавата е закупила, бих ги подарил на Китай или на Венецуела.“

Александър Йорданов заяви, че това е мнението му по темата, което е чисто гражданска позиция. Според него Русия винаги крие истината, от своя народ, какво остава за други народи. Той даде пример с клането в Катин. Диалогът с руски политици трябва да се водят с едно наум, че срещу нас стоят събеседници, които са научени да лъжат, допълни Йорданов.

„Филмът Чернобил ни казва, че в един момент може да се окаже неизгодно за живота на човека. Да свърши животът. Този филм е откровение за руснаците. Те едва сега започнаха да говорят, че ще правят филм за Чернобил.“

Запитан дали неговата позиция няма да го вкара в разнобой с правителството на Герб, Йорданов заяви, че желанието му е да бъде полезен на България във взимането на конструктивни решения, но изборът в последна сметка е на правителството.

Той допълни, че премиерът Борисов е безспорно успял български политик. Евродепутатът заяви, че доколкото е критикувал премиера, то несъгласието му е било свързано само с определени политики.