София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Александър Томов е окончателно оправдан за източването на ЦСКА и „Кремиковци“

Няма доказателства за кражба или злоуботреба със капитал
5 годиниПравосъдие 70 Боряна Райчева

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Александър Томов и други трима подсъдими по обвиненията за източването ЦСКА и на металургичния комбинат "Кремиковци". 
 
Тричленният състав на ВКС изцяло потвърждава изводите на апелативния съд, че нецелевото разходване на пари, взети на кредит от двете дружества, няма как да е престъпление, защото кредитът е бил погасен. Не е настъпила вреда за ЦСКА и комбинатът. 
 
Прокуратурата твърдеше, че той и останалите трима подсъдими са нанесли щета за 29 млн. лева. Според експертиза по делото толкова е била стойността на хвостохранилището и общежитието на "Кремиковци", което е било прехвърлено към завода на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов. Именно с тези пари бе финансирана сделката по закупуването на футболния клуб от Божков през 2007 г. Софийският градски съд не прие това заключение.
 
Според другата част от обвинителния акт по делото Томов и шефът на надзора на ЦСКА Александър Гарибов са изтеглили банков кредит от 3.5 милиона евро, за да обезпечат оперативната дейност на ЦСКА. Няма доказателства парите да са използвани за футболния отбор. Това е довело до тежкото състояние на ЦСКА. Накрая се оказа, че кредитът е бил погасен. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!