София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

Американски генерал: САЩ и Турция трябва да се противопоставят на Русия чрез НАТО

"Ролята на Турция в противодействието на Русия е централна"

Американски генерал: САЩ и Турция трябва да се противопоставят на Русия чрез НАТО

"Ролята на Турция в противодействието на Русия е централна"

1 месецОбщество 276 Александра Иванова


Анкара и Вашингтон трябва да развият двустранно сътрудничество и взаимодействие в рамките на НАТО, за да се противопоставят на Русия, заяви главнокомандващият на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал от Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ Тод Уолтърс. Той ръководи и европейското командване на въоръжените сили на САЩ.
 
"Ролята на Турция в противодействието на Русия е централна", подчертава военният ръководител в писмено изявление по време на изслушванията в Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ.
И двете държави смятат Черноморския регион за своя естествена зона на влияние, те продължават да се конфронтират в Либия и са в пряк конфликт в сирийския Идлиб. 
Генералът заяви, че е в интерес и на САЩ, и на Турция да се продължи съвместната работа за развиване на сътрудничество срещу Русия. Както на двустранна основа, така и чрез НАТО.
Припомняме, че руско-турските отношения се разклатиха след сблъсъците в сирийската провинция Идлиб, която е в ръцете на протурски бойци. Сирийската правителствена армия възобнови настъплението в близост до турски наблюдателни пунктове, което доведе до жертви сред турските военни.


Постът на върховен главнокомандващ винаги се заема от американски офицер.
Генерал Тод Уолтърс от Военновъздушните сили на САЩ е бивш пилот, служил в Афганистан и Ирак.
Уолтърс контролира най-голямото укрепване на колективната отбрана на НАТО в Източна Европа от Студената война.