София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Андрей Райчев: БСП не може да спечели София, но Мая Манолова може

Критичността към г-жа Фандъкова е голяма

15:49 ч. 22.08.2019 г.Политика 42

Партиите се готвят отдавна за местните избори. Всички са в добра форма, почивали са лятото, така че устремът на всички ще бъде много голям. Това каза социологът Андрей Райчев.

Реални прогнози за настроенията сред обществото в навечерието на вота ще има през септември, допълни той. Въпреки това Райчев заяви, че не очаква ГЕРБ да продължи да управлява в 26 от 31 областни града: "Няма как да не отстъпи от това постижение, но ако вземат например половината градове, това ще бъде реален голям успех".

За хората в малкия и средния град изборът е местен и се гледат хората. В големите градове и особено в София, вотът има политически характер и сериозни последици, допълни той.

"Една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив, което не е невъзможно, но не е и сигурно, би променила картата на България и обратно - победата би утвърдила властта им", посочи политическият анализатор.

Райчев прогнозира "фактическа" избирателна активност от 50% през ноември. Той окачестви София като "цитаделата" и "мястото на генезиса" на ГЕРБ: "БСП просто не може да спечели София, но Мая Манолова може...Критичността към г-жа Фандъкова е голяма и отляво, и отдясно. Алтернативата ѝ обаче е бивш червен, какъвто е Манолова".