София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Андрей Ковачев за Шенген: В Австрия отново ще има избори, но ние не можем да чакаме

"Не сме идеални, но колко пари се препраха в Австрия?"

11 сПолитика 391 Антония Лазарова

„Ужасен съм, че такива неща се случват и при нас. Черно море не е сигурно. Руските действия правят нещата трудни. Докато не се реши въпросът с войната в Украйна, ще останем в тази зона на нестабилност. С партньорите от НАТО трябва да покажем, че Черно море не е руско море“.

Това каза пред БТВ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, след като дрон с експлозив бе открит на скалите край Тюленово.

„Надявам се, че по най-бързия начин ще се разбере откъде е дошъл и кой е управлявал този дрон. ДАНС и разузнавателните служби трябва да си кажат мнението“, добави той.

Полша, Унгария и Словакия избраха да наложат свои ограничения върху украинския внос, след решението на ЕК за вдигане на забраните. Румъния обяви, че ще изчака с решението си, докато Украйна не предложи план.

„В Полша предстоят избори. За Орбан – поведението му в Европейския съвет обяснява защо е направил тази стъпка. Словакия също е пред избори“, посочи евродепутатът.

„Аз смятам, че трябва да има разумен диалог между всички заинтересовани страни с конкретните цифри“, добави Ковачев.

„Взимаме аргументите на Нидерландия и Австрия, които казваха, че докато не отпадне механизмът, няма да пуснат България и Румъния в Шенген. Видяхме какво каза външният министър на Австрия. Там отново ще има избори, но ние не можем да чакаме“, обясни Андрей Ковачев.

„В Букурещ се обсъждат компенсации за пропуснатите ползи заради дългото чакане по границите, което води до негатив по отношение на конкурентоспособността на транспортния бизнес. Надявам се, че с Европейската комисия и останалите държави членки ще убедим Австрия и Нидерландия, че не това е подходът да спечелят повече на следващи избори. Всеки може да търси аргументи. Не сме идеални, но колко пари се препраха в Австрия? Тя беше център на шпионска дейност по време на Студената война. След това през 90-те години дали попитаха откъде са тези 510 милиарда в депозити в австрийските банки – каква част са на австрийски граждани и каква част – на други структури“, каза още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.