София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Анегрет Крамп-Каренбауер: Европа няма да има сигурност без САЩ

Министърът на отбраната на Германия е на мнение, че без ядрените и конвенционални способности на САЩ, Германия и Европа не могат да се защитят
25 сПолитика 289 Боян Марков

"Европа няма да може да осигурява собствената си сигурност без помощта на Съединените щати и НАТО за десетилетия напред." Това заяви министърът на отбраната на Гермаия и лидер на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, предаде Politico.

Думите ѝ идват в отговор на критиките на френския президент Еманюел Макрон. Той даде интервю, в което изрази позиция, че Европа трябва да е способна да се защити във военно отношение.

"В наш интерес е САЩ да продължат да са ангажирани със сигурността на Европа, въпреки че вероятно акцентът в доктрината на Америка ще бъде Азия. Най-добрият начин да постигнем това е като сами направим повече за собствената ни сигурност.", допълни още министърът на отбраната.

"Без ядрените и конвенционални способности на САЩ, Германия и Европа не могат да се защитят. Това са отрезвяващите факти.", категорична бе Каренбауер.

"Ще отнеме десетилетия, докато Европа изгради конвенционална и ядрена военна мощ, за да компенсира това, което Съединените щати и НАТО допринасят за сигурността на блока в момента.", завърши Анегрет Крамп-Каренбауер.