София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ангела Меркел брани Северен поток 2 от ЕС и САЩ

Залагаме на газа, обърна се канцлерката към бизнеса

Ангела Меркел брани Северен поток 2 от ЕС и САЩ

Залагаме на газа, обърна се канцлерката към бизнеса

12 месецаИкономика 3 Боряна Райчева


Германският канцлер Ангела Меркел за пореден път защити руския газопровод „Северен поток 2“ от критиките на Брюксел и Белия дом.

„Немските икономически кръгове споделят мнението ми за реализацията на този проект“, каза тя в Берлин по време на икономическата конференция „Ден на германската промишленост“.

Според нея обезпечаването на надеждно енергоснабдяване на Германия след отказа на Берлин от атомната енергия и въглищата „трябва да се залага на такива енергоносители, като газа“.

„Затова аз винаги съм се застъпвала с това, че наред с транзита през Украйна може да бъде построен „Северен поток 2“, заяви канцлерката.  

„Мисля, че тук нашето мнение не се различава“, обобщи Ангела Меркел.  

Наскоро тя заяви, че Европейската комисия (ЕК) не може да спре газопровода, защото бил частен проект на компании в Берлин и Москва.

„Северен поток 2“ е газопровод с две успоредни тръби с обща мощност 55 млрд. куб. м. от Русия през Балтийско море до Германия.

Против новия проект се обявява Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп  е заплашвал да въведе санкции срещу европейските  участници начело с „Газпром“.

Москва твърди, че „атаките“ на САЩ са свързани с опитите да се увеличи продажбата на американски втечнен природен газ (LNG) в ЕС.