София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ангелов: Ваксината срещу COVID изгражда сигурен имунитет 20 дни след втората доза

Здравният министър коментира първата доставка на медикамента срещу коронавирус
51 сЕвроком 800

Въпросът с вярата е нещо, лично, духовно и сърдечно. Като говорим за вярата видяхме, че Църквата подкрепя ваксините. След мен веднага се ваксинира епископ. Това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов в ефира на БНТ. 

"Първата доставка на ваксини е символична. Голямото разгръщане и информационната кампания ще започне в средата на януари. А аз се чувствам здравословно добре, единствената странична реакция беше дискомфорт при допир на мястото на убождане", коментира той.

"Лекарят ще съветва пациента коя е най-добрата ваксина за него. Не очаквайте министерството на здравеопазването да говори за конкретна ваксина. Ние говорим като цяло за ваксинацията. На въпроса колко трае имунитетът няма категоричен отговор. Колективен имунитет ще се постигне, ако 60% от населението се ваксинира срещу коронавирус. Ваксината, която в момента е доставена в България, изгражда имунитет още при първата доза и достига стойности, които да предпазват от вируса 20 дни след поставянето на втората доза", допълни той.

Снимка: Булфото