София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Апелативният съд във Варна изкара Марешки с водеща роля в престъпна дейност

Заместник-председателят на НС беше осъден ефективно заедно с подсъдимата с него Красимира Колева
3 мЕвроком 1163

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на „Воля“ Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване на бизнесмен, защото е имал водеща роля в престъпната дейност, а за личността му има противоречиви данни. Като за част от хората бил с добро име и авторитет, но сред други бил известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, че всичко може да му се размине.

Това обяснява Варненският апелативен съд в мотивите си към присъдата, с която преди два месеца Марешки беше осъден ефективно заедно с подсъдимата с него Красимира Колева.

Съставът с председател Янко Янков и докладчик Светла Даскалова отмени оправдателната присъда за Марешки в делото за изнудване на бизнесмена Асен Миланов, което продължава вече пет години.

Депутатът и Колева са подсъдими за това, че от 9 до 16 октомври 2014 г. са опитали да принудят Миланов да им плаща наем от 10 000 лева за пицария „Ред Хот“ във Варна.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира бе оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжен съд - Варна в останалата й част – без уважение остави гражданските искове за претърпени имуществени и неимуществени вреди. В мотивите на Апелативния съд са отразени фактите, установени с доказателства: обясненията на подсъдимите, показанията на свидетели и писмени документи.

С оглед обществената значимост на казуса и гарантирането на прозрачност, институцията резюмира част от аргументите си.
Припомня се, че осъдителната присъда бе произнесена в открито съдебно заседание на 14 септември, т.г. Постановеното наказание за Марешки бе „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и глоба от 8 000 лв. Колева бе осъдена да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и да заплати глоба от 6 000 лв.