София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Асен Агов: Има хора, които казват на президента какво да прави

"Той се сближи напоследък много с Иван Гешев, те са направо един тандем", посочи Агов

14 сПолитика 997

"Той (Румен Радев, бел.ред.) се сближи напоследък много с Иван Гешев, те са направо един тандем. Когато преди две седмици се постави въпросът за промени в Закона за съдебната власт, първата реакция на Румен Радев беше – не било времето сега да се сменя главният прокурор – това каза той. Той публично се намесва в политическия живот на страната, държа се крайно невъзпитано, когато връчи втория мандат. Лицемерен е, защото на срещата на върха в Кишинев каза, че "целувката между ГЕРБ и ПП/ДБ ще роди отвращение", и в същото време гласува там поредния цикъл санкции срещу Русия."

Това заяви пред БНР журналистът Асен Агов. Той коментира и вдигнатия юмрук на Радев по време на протестите през 2020 година:

"Колкото до неговия вдигнат юмрук през 2020-а, аз бях неволен свидетел на това как се организира този жест. Този жест се организира по телефона, пред очите ми, около 17 часа, в едно кафене в центъра на София. Обади му се човек с обществен авторитет и на президента му беше внушена ясно фразата "Мутри, вън". С рязък тон му казаха, че ако не го направи, никой няма да го погледне повече в очите. Тази фраза се сътвори пред очите ми. И то от хора, които са от "левицата". Тогава се обадиха пред очите ми на човек, близък до президента, когото той слуша, и му казаха да използва тази фраза".

"Бях стъписан, когато после видях в новините, че той е послушал хората, които генерираха и жеста с юмрука, и фразата "Мутри, вън". С това казвам, че има хора, които казват на президента какво да прави. И още, той го направи тогава, според мен, защото се ядоса на Гешев, а не заради убеждения. Това ясно се видя след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава се видя кой е той, защото се държа по най-безобразния начин. Това му поведение, заедно с изявлението му от понеделник, че ПП/ДБ трябва да върнат мандата, граничи с държавна измяна. Защото с тези си изявления той на практика се обявява срещу членството ни в ЕС и НАТО", подчерта Асен Агов.