София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Асен Василев: НС да не се заиграва с популизма, пенсиите да се увеличават по швейцарското правило

Даването на добавки - дали ще ги наречем коледни или великденски преди изборите, е порочно и разделя хората на групи

10 дниОбщество 3 Васил Василев

"Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не еднократни помощи. Причината е доста проста и може да бъде в динамиката през годините. Той допълни, че средната пенсия от 2020 г. насам се е увеличила двойно. Даването на добавки - дали ще ги наречем коледни или великденски преди изборите, е порочно и разделя хората на групи. Ако ецдин пенсионер взима пенсия 527 лева, той няма да получи добавка, но ако тя е 524 лв., ще получи 75 лв. добавка. Нашите пенсионери имат достойнство и заслужават парите си, защото са ги изработили честно. Раздаването на пари безпринципно, без да са финансирани в бюджетая е изключиотелно порочна практика, за да се държатг пенсиите ниски". Това заяви финансовият министър в оставка Асен Василев по повод предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС да бъдат дадени по 75 лв. добавки на пенсионерите под линията на бедност.  

"Към крзая на годината в НОИ ще има 35-40 млн. лв. събрани в повече. Според разчета на НОИ минималната пенсия трябва да се увеличи с 50 лв., а средната със 100 лв. от 1-ви юли тряйно и завинаги, а не да се дават добавки веднъж годишно.  Моят призив към НС е да не се заиграваме с популизма, а да осигурим трайно увеличение на родителите си по швейцарското правило, както е заложено в законодателството", каза още Василев. 

снимка: БГНЕС