София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Австрия и Европейския съвет с общ призив за координиран подход срещу терористите

След смъртоносното нападение във Виена
14 мЕвроком 82

Австрийският канцлер Себастиан Курц и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дадоха пресконференция във Виена в понеделник относно координирания от Европа подход срещу екстремизма, след смъртоносната атака през миналата седмица в австрийската столица.

"[Нуждаем се] от последователен координиран подход срещу чуждестранни бойци терористи. Има хиляди хора, които се опитаха да напуснат Европа през последните няколко години, за да [извършат] убийства в Сирия, Ирак или някъде другаде," каза канцлерът.

Той добави, че "някои са се върнаха, други са били арестувани от властите и не са могли да си тръгнат.. Но имали идея да извършат убийства в Сирия и Ирак. Някои все още са в затвора, но други вече са на свобода. Тези хора са тиктакащи бомби със закъснител."

Курц също призова за по-голям контрол върху външните граници на ЕС, за да "гарантира сигурността в Шенгенското пространство".

Мишел от своя страна призова за засилено сътрудничество между разузнавателните служби и службите за сигурност, както и за ефективно изтегляне на свързано с терора съдържание от интернет платформи.